Krem z dyni

Bigos narobiła – odcinek 1653 :)
Tym razem w cyklu #niezlybigos – krem z dyni. I to absolutnie niezwykły. Nie dość, że pyszny (wszyscy zjedli swoje porcje w kilka minut i wzięli dokładki – łącznie ze mną), to jeszcze prosty do wykonania. No i przede wszystkim zdrowy, bo w swoim składzie zawiera same nieprzetworzone produkty.
Dodatkowy plus? Jest to opcja także dla osób, które nie jedzą mięsa.

Do rzeczy zatem.

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości dyni,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 ziemniak,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • pół puszki mleka kokosowego,
  • świeża pietruszka,
  • przyprawy: szczypta papryczek chilli, kolendra, sól i pieprz, cynamon  imbir.

    Krem z dyni – sposób przygotowania:

    Aby zrobić krem z dyni, należy najpierw przygotować i oporządzić dynię. Należy pozbyć się skóry, miąższu i pestek. Następnie kroimy wariata na części i wrzucamy do garnka zalewając wodą i przyprawiając solą, chilli i pieprzem. W tak zwanym między czasie na patelni kroimy w kostkę paprykę, pomidory, cebulę i czosnek, a następnie delikatnie przysmażamy na łyżce oliwy. Po 15 minutach dodajemy gotowy skład naszych ziomeczków do garnka. Po kolejnych 15 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i obrane ze skórki awokado (ziemniak też jest obrany jakby ktoś pytał), a także resztę przypraw, posypując całość pietruszką. Wszystko to powinno gotować się przez kolejne 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie (to już razem 45 minut) blendujemy to całe towarzystwo aż do uzyskania konsystencji kremu. Możecie dodać do smaku także inne ulubione przyprawy. Robotę robi tu ten czosnek!20161116_122438
    Smacznego!

Autor postu
Katarzyna Bigos