Krem z dyni

Bigos narobi艂a – odcinek 1653 馃檪
Tym razem w cyklu聽#niezlybigos聽– krem z dyni. I to absolutnie niezwyk艂y. Nie do艣膰, 偶e pyszny (wszyscy zjedli swoje porcje w kilka minut i wzi臋li dok艂adki – 艂膮cznie ze mn膮), to jeszcze prosty do wykonania. No i przede wszystkim zdrowy, bo w swoim sk艂adzie zawiera same nieprzetworzone produkty.
Dodatkowy plus? Jest to opcja tak偶e dla os贸b, kt贸re nie jedz膮 mi臋sa.

Do rzeczy zatem.

Sk艂adniki:

  • 1/2 艣redniej wielko艣ci dyni,
  • 5 z膮bk贸w czosnku,
  • 1 ziemniak,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 dojrza艂ego awokado,
  • p贸艂 puszki mleka kokosowego,
  • 艣wie偶a pietruszka,
  • przyprawy: szczypta papryczek chilli, kolendra, s贸l i pieprz, cynamon 聽imbir.

    Krem z dyni – spos贸b przygotowania:

    Aby zrobi膰 krem z dyni, nale偶y najpierw przygotowa膰 i oporz膮dzi膰 dyni臋. Nale偶y pozby膰 si臋 sk贸ry, mi膮偶szu i pestek. Nast臋pnie kroimy wariata na cz臋艣ci i wrzucamy do garnka zalewaj膮c wod膮 i przyprawiaj膮c sol膮, chilli i pieprzem. W tak zwanym mi臋dzy czasie na patelni kroimy w kostk臋 papryk臋, pomidory, cebul臋 i czosnek, a nast臋pnie delikatnie przysma偶amy na 艂y偶ce oliwy. Po 15 minutach dodajemy gotowy sk艂ad naszych ziomeczk贸w do garnka. Po kolejnych 15 minutach dodajemy pokrojonego w kostk臋 ziemniaka i obrane ze sk贸rki awokado (ziemniak te偶 jest obrany jakby kto艣 pyta艂), a tak偶e reszt臋 przypraw, posypuj膮c ca艂o艣膰 pietruszk膮. Wszystko to powinno gotowa膰 si臋 przez kolejne 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie (to ju偶 razem 45 minut) blendujemy to ca艂e towarzystwo a偶 do uzyskania konsystencji kremu. Mo偶ecie doda膰 do smaku tak偶e inne ulubione przyprawy. Robot臋 robi tu ten czosnek!20161116_122438
    Smacznego!

Autor postu
Katarzyna Bigos