Lasagne w papryce

MasterChef Bigos powraca! I to w wielkim stylu 馃槢
Mam dla was sporo nowych przepis贸w, a zaczn臋 od tego, kt贸ry ostatnio na imprezie urodzinowej m臋偶a mega zrobi艂 prawdziw膮 furor臋. Nieskromnie rzekn臋, 偶e po spr贸bowaniu swego dzie艂a, zrozumia艂a czemu.
Fit wersja lasagne – oto czego musicie spr贸bowa膰. Po pizzy z kalafiora, z pewno艣ci膮 b臋dziecie i tym zachwyceni. Zw艂aszcza, 偶e trudno to zepsu膰 馃槈

Sk艂adniki:
– papryki (w ka偶dej b臋dzie ma艂a lasagne),
– mi臋so mielone wo艂owe,
– 1 cebula,
– kilka z膮bk贸w czosnku,
– pieczarki,
– 1 ma艂a cukinia,
– serek ricotta,
– 艣wie偶a bazylia,
– ser grana padano,
– 2 jajka,
– 2 艂y偶ki oliwy z oliwek
– makaron do lasagne.

Spos贸b przygotowania:

1. Najpierw myjecie papryk臋 i obcinacie jej „g艂贸wk臋” :), pozbywacie si臋 tak偶e wn臋trzno艣ci! I dajecie na 20 min do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (same papryki).
2. W mi臋dzy czasie na patelni臋 dajecie 2 艂y偶ki oliwy, a nast臋pnie dorzucacie posiekan膮 drobno cebulk臋 i czosnek (a偶 si臋 zarumieni膮).
3. Dorzucacie na patelni臋 mi臋so i doprawiacie sol膮 i pieprzem.
4. Ja na drugiej patelni wrzuci艂am posiekane pieczarki i cukini臋 (robi艂am wersj臋 dla tych, kt贸rzy nie jedz膮 mi臋sa), ale z powodzeniem mo偶na doda膰 te sk艂adniki tak偶e do mi臋sa :)
5. Do miseczki (to ju偶 oddzielna akcja) wrzucacie serek ricotta, 2 ca艂e jajka, starty ser 偶贸艂ty i posiekane li艣cie bazylii. Mieszacie to ze sob膮 i odstawiacie na moment.
6. W garnku gotujecie dos艂ownie 3-4 kawa艂ki makaronu od lasagne (nie potrzebujecie tego du偶o).
7. Kiedy wszystko jest ju偶 gotowe nak艂adacie do papryki mi臋so, przek艂adacie kawa艂kiem ma艂ym makaronu, nast臋pne nak艂adacie kolejn膮 warstw臋 serka ricotta, zn贸w kawa艂ek makaronu i tak, a偶 sko艅czy si臋 miejsce w papryce. Ostatni膮 warstw膮 ma by膰 mi臋so. Posypujecie serkiem grana padano i zn贸w wstawiacie do piekarnika – na 20 minut (180 stopni).

PicsArt_12-14-08.00.46
20171211_140916

Autor postu
Katarzyna Bigos