Omlet z warzywami

2016
09/06

Wrzucam wam kolejną inspirację na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Mamy już prawie lato, a w związku z tym pełniuśkie stragany warzyw. Wykorzystajcie to koniecznie, żeby doładować się trochę witaminami! Omlet z warzywami jest kolejną moją wariacją na ten temat i jest przepyszny.

Dobra wiadomość jest taka, że ów omlet trudno spieprzyć, nawet facetom! Zatem do dzieła!

Omlet z warzywami – składniki

  • 3 jajka;
  • szczypta soli i pieprzu;
  • 1/2 pomidora malinowego;
  • 2 rzodkiewki;
  • świeży szpinak;
  • pieczarki;
  • cebulka;
  • papryka;
  • szczypiorek;
  • 1/2 awodado
  • nasiona chia;
  • sałata

Jak zrobić omlet z warzywami?

Jak widzicie warzyw tu dość dużo, ale dzięki temu danie osiąga „to coś”. Najpierw wrzuciłam kilka pieczarek, cebulki skrojonej w kostkę i świeżego szpinaku na patelnię i dolałam 1/3 szklanki wody. Doprawiłam solą i pieprzem. Po dosłownie kilku minutach (jak pieczarki i szpinak się trochę podduszą) zdjęłam je z patelni i odłożyłam do miseczki. Następnie rozbełtałam 3 jajka i też je doprawiłam i wlałam na patelnię, gdzie uprzednio roztopiłam łyżkę masła klarowanego. W międzyczasie skroiłam warzywa.

Zobacz także: Pizza z kalafiora

Nie musicie przekręcać omleta na drugą stronę, wystarczy zmniejszyć ogień i poczekać, aż jajka się ogarną pod przykrywką. Potem przełożyłam omlet na talerz i dodałam warzywka. Obok zrobiłam tzw. 'garni’ z sałaty i połówki awokado i posypałam je nasionami chia.

No polecam jak nic!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *