Sałatka z krewetkami na ostro

Nie wiem czy lubicie ostre potrawy, ale ja bardzo! Jeszcze bardziej lubię krewetki, stąd powstał mega przepis na sałatkę, ale równie dobrze zamiast sałatki można pocisnąć krewetkę z makaronem np. sojowym.
Mój ból polega na tym, że nie miałam świeżych krewetek, a mrożone zawsze są mrożone, ale odrobina cebulki i czosnku wraz z masełkiem załatwiają sprawę 😉
Możecie zjeść na kolację albo obiad – as you wish!

Składniki:

– krewetki (no najlepiej świeże, ale wiadomo nie zawsze się da);
– sałata lodowa,
– rukola,
– 1/2 czerwonej cebuli,
– 5 ząbków czosnku,
– łyżka masełka,
– 1/2 czerwonej papryki,
– odrobina startego sera Grana Padano,
– oliwki (najlepiej czarne, ja akurat miałam na stanie zielone),
– 4 małe pomidorki,
– szczypta (!) papryczek chilli,
– łyżeczka ziaren słonecznika,
– łyżka oliwy z oliwek.

picsart_09-21-02-06-15-1
picsart_09-21-02-07-00

Sposób wykonania:

Na patelni rozpuszczamy masełko i wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek (aż się zeszklą).

picsart_09-21-02-07-59
2. Następnie dorzucamy krewetki i przyprawiamy je solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą papryczek chilli.

picsart_09-21-02-06-41
3. Smażymy wszystko na małym ogniu około 5 minut, a między czasie przygotowujemy sałatkę lodową i wraz z rukolą wrzucamy do miski.
Na patelnię dorzucamy skrojoną w kostkę czerwoną paprykę, oliwki, odrobinę rukoli oraz ziarna słonecznika.
I znów zostawiamy na kolejne 5 minut.

picsart_09-21-02-07-28
4. Kiedy wszystko jest już gotowe, najpierw polewamy sałatę łyżką oliwy z oliwek, a następnie dorzucamy krewetki z całą resztą i mieszamy.

Przekładamy na talerzyk i posypujemy serem Grana Padano.

Polecam to danie z całego serca!

picsart_09-21-02-05-02

Autor postu
Katarzyna Bigos
  • http://sporttopestka.pl/ Pestka

    Super jest ta sałatka ❤