Zielona bomba witaminowa

Wiele osób pyta jak jadłam w ciąży, że udało mi się wyregulować skoki cukru i na co stawiałam. Odpowiedź jest prosta. Postawiłam na dietę ubogą w węglowodany, ale za to bazującą na zdrowych tłuszczach i warzywach.
Warzyw jadłam dużo, robiąc z nich koktajle. Do posiłków takich przemycałam wówczas także owoce.
Niżej przepis na prawdziwą, zieloną bombę witaminową, która jest pyszna. Takich koktajli robiłam naprawdę sporo.

To warzywno-0w0c0wy koktajl ze szpinakiem i bananem, bogaty w witaminy, potas, żelazo, magnez, fosfor.

Składniki:
– 2 banany,
– natka pietruszki (która nota bene w dużych ilościach nie jest polecana na początku ciąży);
– świeży szpinak baby (1/3 opakowania),
– 3 kiwi,
– 1 dojrzałe awokado
– 1/2 wyciśniętej cytryny
– mała szklanka wody kokosowej,
– mała szklanka zwykłej wody.

Taki skład wystarczył mi na 4 szklanki koktajlu.

Wszystko to zblendowałam i voila!

PicsArt_01-11-04.22.15

Autor postu
Katarzyna Bigos
  • Dianaskoknawage

    Świetny blog ! Mnóstwo ciekawych wpisów i ogromna dawka motywacji 😉 Pozdrawiamy i zapraszamy również do odwiedzenia naszego portalu internetowego 🙂
    https://www.skoknawage.pl/koktajle-odchudzajace/

  • Liska

    W czasie ciąży, ale również bezpośrednio po niej – również bardzo mocno wykorzystywałam dobroczynne właściwości i wartości zielonych soków. Ogólnie, polecam zerknąć tutaj. Kilka fajnych, inspirujących przepisów na soki warzywno-owocowe.

    Polecam zakupić dobrą sokowirówkę i korzystać. Soki są pyszne i przede wszystkim zdrowe. Poza tym, przygotowuje się je bardzo szybko… 🙂

    Swoją drogą – gratuluję bardzo ciekawego bloga. Zaglądam tu często i czerpię inspirację. Dobra robota!

  • dagmarr

    Uwielbiam takie zielone smoothie bo faktycznie są niezłą bombą witaminową. Przed latem zakupiłam sokowirówkę za którą naprawdę nie zapłaciłam majątku i często robię różnego rodzaju soki. Czasem też gotuję zwykły „polski” kompot ze świeżych owoców, które w sezonie letnim są tak łatwo dostępne. Liska a propo ciąży, do zielonych soków polecane jest dodawanie młodego zielonego jęczmienia ponieważ zawiera mnóstwo witamin i minerałów w tym także kwas foliowy, który dla przyszłych mam i dzieci jest szalenie ważny. Zacytuję fragment z innego artykułu „Młody jęczmień, a właściwie wyciąg z pędów zielonego jęczmienia to doskonałe źródło błonnika, beta-karotenu, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, magnezu, wapnia, potasu, cynku, żelaza oraz witamin: B1, B2, B6 oraz C.” źródło tutaj .Pozdrawiam!