Tarta orzechowo-kawowa bez pieczenia

30 min

SKŁADNIKI

SPÓD
400 g herbatników
1,5 szt. gorzkiej czekolady
1 kostka masła
garść zmielonych orzechów laskowych
GÓRA
350 g mascarpone
200 g śmietanki kremowej, np. Łaciate
2 łyżki zmielonej kawy

Herbatniki kruszymy (ważne NIE NA GŁADKI PYŁ). W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Mielimy orzechy i dodajemy je do herbatników. Następnie zalewamy je rozpuszczonym masłem z czekoladą. Dokładnie mieszamy i rozkładamy na tortownicy – formułując brzegi. Wkładamy do lodówki.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i znów miksujemy. Dodajemy 2 łyżki kawy i mieszamy. Przekładamy na ostudzony spód. Wkladamy do lodówki na min. 2h. Dekorujemy startą gorzką czekoladą i orzechami.

To totalny food porn wśród ciast i chyba jedno z lepszych jakie udało mi się popełnić. Nie jest fit as fuck, ale mogłoby być gorzej! MNIAM!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *