Kaczka pieczona w jabłkach
Pieczecie czasem kaczkę? Okazuje się, że zadanie wcale nie jest takie łatwe, ale za to warte zachodu. Ostatnio postanowiłam taką przyrządzić. Chcę się tym przepisem podzielić, bo kaczka wyszła naprawdę świetna, poza małym fuck up’em (ale od razu was przed tym ostrzegę).
Kaczka pieczona z jabłkami – składniki
- piersi kaczki;
- świeże zioła: majeranek, estragon, bazylia;
- przyprawy: czosnek, pieprz, sól, cynamon;
- jabłko;
- masło klarowane;
- kasza gryczana;
- żurawina;
Sposób przyrządzenia
Kaczkę natrzyjcie solą, pieprzem, czosnkiem i sypnijcie bogato majerankiem i estragonem i bazylią oraz wysmarujcie roztopionym masłem. Ja w dalszej kolejności położyłam na nią jabłko pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Kaczkę możecie od razu zacząć piec lub wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny. Moim błędem jak się okazało było to, że za wcześnie położyłam na kaczkę jabłko przez co koniec koniec niestety trochę się przypaliło (na szczęście sama kaczka była wyśmienita).
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Kaczkę włożyłam do żaroodpornego garnka. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam bez pokrywki przez 1/2 godziny. Po tym czasie przykryłam naczynie i piekłam przez kolejne 40 minut. W połowie pieczenia przewróciłam kaczkę na drugą stronę. Nie wiem jak wasze piekarniki, ja mam nowiuśki, więc dał sobie świetnie radę.
No i teraz, co wy powinniście zrobić – na pół godziny przed końcem pieczenia dodajcie pokrojone jabłka. i posypcie odrobiną cynamonu.
Osobiście postawiłam na prostotę. Podałam kaczkę z żurawiną, kaszą i buraczkami. Ale możecie też przybajerzyć z dodatkami.
Wygląda pysznie!