Krem z batatów i marchwi z cynamonem
Faza ciąża przestawiła mi smaki. Jako topowy mięsożerca – przerzuciłam się na potrawy i produkty, na które przed brzuszkiem zupełnie nie miałam ochoty. Jednym z moich ulubionych dań stały się teraz zupy, a w zasadzie kremy.
Dziś przyrządziłam – w dosłownie 30 minut zupę krem z batatów i marchwi z cynamonem i imbirem. Nie wiem, czy lubicie ostro-słodkie smaki, ale ja bardzo! Cynamon świetnie rozgrzewa, imbir pomaga na mdłości, a reszta jest po prostu zwyczajnie pyszna na maksa.
Krem z batatów i marchwi – składniki
– 4 bataty,
– 3 marchewki,
– 2 cebule,
– 4 ząbki czosnku,
– korzeń imbiru,
– przyprawy: papryka czerwona ostra i słodka, cynamon, bazylia, 3 małe suszone papryczki peperoncino, sól i pieprz i odrobina vegety.
Jak widzicie nie ma tu bulionu z mięsa 🙂
Sposób przyrządzenia
Do garnka nalewamy wody (mniej więcej pół standardowego garnka – tego na zupy) i dosypujemy łyżkę Vegety. Po zagotowaniu się wody, dodajemy pokrojone w kostkę bataty oraz marchewkę. Po 5 minutach dodajemy skrojoną cebulę i posiekany czosnek. Od razy dodajemy także odrobinę startego korzenia imbiry, łyżeczkę cynamonu i resztę przypraw do smaku. Wszystko to gotujemy około 15-20 minut i blendujemy.
Sprawdź też mój przepis na krem z dyni.
Gotowy krem świetnie smakuje z pestkami dyni. Smacznego 🙂