Ciasto marchewkowe fit
Bigos narobiła. A skoro już narobiła, no to nie będzie taka i przepisem się z Wami podzieli. Zastanawiacie się, jak zrobić proste ciasto marchewkowe w wersji fit? No to lecimy!
Składniki:
– 3 średnie marchewki,
– szklanka maki migdałowej (myślę ze można to zamienić spokojnie na mąkę owsianą),
– 3 jajka,
– 3 małe jabłka,
– orzechy włoskie, rodzynki, wiórki kokosowe (wersja eko),
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżka miodu,
– trochę imbiru mielonego i cynamon
A teraz tak to leci.
Przepis na ciasto marchewkowe fit:
Marchewkę i jabłka trzeba zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, ja dodałam do tego mąkę migdałową i wymieszałam, potem dodałam 3 żółtka (białka oddzielnie ubiłam z odrobiną soli), dodałam 2 łyżki oleju kokosowego i znów wymieszałam, miodzik plus bakalie i ostateczne zamieszanie następuje po dodaniu przypraw, proszku i białek.
Całą masę możecie wyłożyć w formie na papierze do pieczenia. Piekłam około 45 min w temperaturze 180 stopni (ale sprawdzajcie, bo to zależy od piekarnika). No nie ma opcji, żeby nie wyszło!