Bezglutenowe naleśniki
Ostatnio szukałam alternatywy na nieco zdrowszą wersję naleśników (wiecie już, że glutenem ostatnio nie gardziłam). Chciałam zaproponować Wam jednak coś bezglutenowego i wzbogacone bardzo dobrym jakościowo serkiem Arli (sorry, będzie bez dżemora) 😀
Naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu, a do smażenia nie musicie używać tłuszczu. Dodatkowy plus? Jak to zwykle z bezglutenowymi daniami bywa, były znacznie bardziej sycące niż te tradycyjne.
Bezglutenowe naleśniki – Składniki
Dobra! Do rzeczy:
- ok. 60g mąki ryżowej,
- 40g skrobii ziemniaczanej (postawiłam na nieco droższe produkty ekologiczne),
- 3 jajka,
- 300 ml mleka migdałowego (potem trochę dolałam, bo moim zdaniem było za gęste),
- duża łyżka oleju kokosowego,
- cynamon,
- serek z marakują Arla Protein (bez cukru),
- łyżkę prawdziwego miodu,
- świeże maliny.
Sposób przygotowania
Obie mąki, jajka i mleko mieszamy ze sobą, dodajemy łyżkę miodu i łyżkę oleju kokosowego, a następnie miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę naleśnikową i posypujemy cynamonem. Przekręcamy po chwili na drugą stronę. Gotowego naleśnika smarujemy serkiem i posypujemy malinami. Serek twarożkowy ma smak marakui i jest pyszny. W dodatku ma bardzo dobry skład.