Bezglutenowe naleśniki

2017
01/09

Ostatnio szukałam alternatywy na nieco zdrowszą wersję naleśników (wiecie już, że glutenem ostatnio nie gardziłam). Chciałam zaproponować Wam jednak coś bezglutenowego i wzbogacone bardzo dobrym jakościowo serkiem Arli (sorry, będzie bez dżemora) 😀

Naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu, a do smażenia nie musicie używać tłuszczu. Dodatkowy plus? Jak to zwykle z bezglutenowymi daniami bywa, były znacznie bardziej sycące niż te tradycyjne.

Bezglutenowe naleśniki – Składniki

Dobra! Do rzeczy:

  • ok. 60g mąki ryżowej,
  • 40g skrobii ziemniaczanej (postawiłam na nieco droższe produkty ekologiczne),
  • 3 jajka,
  • 300 ml mleka migdałowego (potem trochę dolałam, bo moim zdaniem było za gęste),
  • duża łyżka oleju kokosowego,
  • cynamon,
  • serek z marakują Arla Protein (bez cukru),
  • łyżkę prawdziwego miodu,
  • świeże maliny.

Sposób przygotowania

Obie mąki, jajka i mleko mieszamy ze sobą, dodajemy łyżkę miodu i łyżkę oleju kokosowego, a następnie miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę naleśnikową i posypujemy cynamonem. Przekręcamy po chwili na drugą stronę. Gotowego naleśnika smarujemy serkiem i posypujemy malinami. Serek twarożkowy ma smak marakui i jest pyszny. W dodatku ma bardzo dobry skład.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *