Placki z truskawkami
Nie wytrzymam i dzielę się czym prędzej! Ten przepis na placki z truskawkami po prostu musicie mieć. No trzeba go wypróbować jak nic! Doskonały jako posiłek przedtreningowy, bo jest lekki i fajnie ładuje.
Placek z truskawkami – składniki
- 60g płatków owsianych;
- 2 całe jajka;
- 1/2 banana,
- 1/2 miarki odżywki waniliowej (my mamy od ALE);
- 1 łyżka oleju kokosowego; Ważna sprawa – potrzebny blender, by nadać odpowiednią puchatość 😉
Przepis na placki z truskawkami
Najpierw wsypujecie do niego płatki i zalewacie je odrobiną ciepłej wody, następnie dodajecie całą resztę i blendujecie. Całość smażycie na oleju kokosowym. Na końcu dodajecie świeżą truskawkę! Ależ to jest piękności temat!
Zobacz także: Placki jogurtowe z jagodami
Gdyby ktoś miał ochotę zapytać, dlaczego jako osoba, która je bezglutenowo używam płatków owsianych, które w swoim składzie mają aweninę (podobną trochę do glutenu) – odpowiem to, co zawsze – nie mam celiakii i uważam, że takie osoby nie powinny czyścić diety w 120% tak jak powinny (lub muszą) robić to osoby chore. Taki mały, bezpieczny zakres, który pozwala nie pójść za daleko w skrajności, które też mogą skończyć się źle jest wskazany.
Szybkie wyjaśnienie w temacie płatków owsianych i celiakii. Generalnie uważa się, że awenina nie powoduje odpowiedzi takiej jak gluten z wielkiej trójki (pszenica, żyto, jęczmień) i owies jest dopuszczalny. Niestety zwykły owies jest zanieczyszczony pszenicą, dlatego konieczny jest owies bezglutenowy np. Provena, teraz także Intenson i inne.
Prawda to.