Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

20 min

SKŁADNIKI

330 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
200 ml maślanki
200 ml oleju
4 szt. jajek
500 g śliwek (przepołowionych, wypestkowanych)

Do miski wbijamy całe jajka. Dodajemy cukie, cukier z wanilią i ubijamy mikserem (ok. 5-6 minut). Ubijać na wysokich obrotach.

Do piany z jajek, dolej olej i wymieszaj.

Do mąki dodaj proszek do pieczenia. Następnie warto mąką przesiać do masy i dodać maślankę, i wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto.

Wlej wszystko do tortownicy i włóż śliwki do ciasta. Następnie piecz przez 1h w temeraturze 170 stopni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *