Opublikowano Czas przygotowania 20 minut

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

Składniki

    • 330 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 120 g brązowego cukru
    • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • 200 ml maślanki
    • 200 ml oleju
    • 4 szt. jajek
    • 500 g śliwek (przepołowionych, wypestkowanych)

Do miski wbijamy całe jajka. Dodajemy cukie, cukier z wanilią i ubijamy mikserem (ok. 5-6 minut). Ubijać na wysokich obrotach.

Do piany z jajek, dolej olej i wymieszaj.

Do mąki dodaj proszek do pieczenia. Następnie warto mąką przesiać do masy i dodać maślankę, i wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto.

Wlej wszystko do tortownicy i włóż śliwki do ciasta. Następnie piecz przez 1h w temeraturze 170 stopni.