Opublikowano Czas przygotowania 29 minut

Delikatna chmurka na piernikowym spodzie

Składniki

  • NA CIASTO:

    • 75 g masła
    • 100 g naturalnego miodu
    • 100 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczki przyprawy do piernika
  • NA KREM:

    • 500 ml śmietanka 30%
    • mascarpone
    • 1 łyżeczka mielonej kawy
    • odrobina gorzkiej czekolady
    • 500 ml śmietanka 30%
    • mascarpone
    • 1 łyżeczka mielonej kawy

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Do garnka wkładamy masło, dodajemy cukier, miód i przyprawy. Podgrzewamy mieszając, aż składniki się roztopią.
Mąkę mieszkamy z sodą i dodajemy ją do ostygniętej masy, wbijamy jajka i gniecionych ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące – dodajcie jeszcze maki.
Wałkujemy na koniec i przekładamy cienkie ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy tak aby ciasto było także na brzegach.

Pieczemy ok 25 min w temp 170 St. Termoobieg.
Po ostudzeniu bierzemy się za środek!

Śmietankę ubijamy przez około 5 min, dodajemy mascarpone i jeszcze przez chwile miksujemy.
Na koniec dodajemy łyżkę kawy zmielonej oraz odrobine gorzkiej czekolady (wcześniej startej- wystarczy kilka kostek).

Mieszamy i przekładamy do gotowego ostygniętego spodu. Dekorujemy odrobina startej czekolady.
Wkładamy do lodówki na 2h.