Delikatna chmurka na piernikowym spodzie

Składniki
-
NA CIASTO:
- 75 g masła
- 100 g naturalnego miodu
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczki przyprawy do piernika
-
NA KREM:
- 500 ml śmietanka 30%
- mascarpone
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- odrobina gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietanka 30%
- mascarpone
- 1 łyżeczka mielonej kawy
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Do garnka wkładamy masło, dodajemy cukier, miód i przyprawy. Podgrzewamy mieszając, aż składniki się roztopią.
Mąkę mieszkamy z sodą i dodajemy ją do ostygniętej masy, wbijamy jajka i gniecionych ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące – dodajcie jeszcze maki.
Wałkujemy na koniec i przekładamy cienkie ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy tak aby ciasto było także na brzegach.
Pieczemy ok 25 min w temp 170 St. Termoobieg.
Po ostudzeniu bierzemy się za środek!
Śmietankę ubijamy przez około 5 min, dodajemy mascarpone i jeszcze przez chwile miksujemy.
Na koniec dodajemy łyżkę kawy zmielonej oraz odrobine gorzkiej czekolady (wcześniej startej- wystarczy kilka kostek).
Mieszamy i przekładamy do gotowego ostygniętego spodu. Dekorujemy odrobina startej czekolady.
Wkładamy do lodówki na 2h.