Delikatna chmurka na piernikowym spodzie

29 min

SKŁADNIKI

NA CIASTO:
75 g masła
100 g naturalnego miodu
100 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki przyprawy do piernika
NA KREM:
500 ml śmietanka 30%
mascarpone
1 łyżeczka mielonej kawy
odrobina gorzkiej czekolady
500 ml śmietanka 30%
mascarpone
1 łyżeczka mielonej kawy

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Do garnka wkładamy masło, dodajemy cukier, miód i przyprawy. Podgrzewamy mieszając, aż składniki się roztopią.
Mąkę mieszkamy z sodą i dodajemy ją do ostygniętej masy, wbijamy jajka i gniecionych ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące – dodajcie jeszcze maki.
Wałkujemy na koniec i przekładamy cienkie ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy tak aby ciasto było także na brzegach.

Pieczemy ok 25 min w temp 170 St. Termoobieg.
Po ostudzeniu bierzemy się za środek!

Śmietankę ubijamy przez około 5 min, dodajemy mascarpone i jeszcze przez chwile miksujemy.
Na koniec dodajemy łyżkę kawy zmielonej oraz odrobine gorzkiej czekolady (wcześniej startej- wystarczy kilka kostek).

Mieszamy i przekładamy do gotowego ostygniętego spodu. Dekorujemy odrobina startej czekolady.
Wkładamy do lodówki na 2h.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *