Opublikowano Czas przygotowania 20 minut

Krem z marchwi

Składniki

    • 1 szt. cebuli
    • 2 łyżki masła
    • 6 szt. (75 dag) marchwi
    • 2 szt. ziamniaków
    • 1 szt. pietruszki
    • selera
    • 1 .5 l bulionu warzywnego
    • gałka muszkatołowa
    • mielona kolendra
    • sól i pieprz

Nie używamy mięsa – więc bulio zrobiłam na samych warzywach z liściem laurowym. zielem itd.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na maśle. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler – umyj, obierz, oplucz, pokrój w kostkę. Zalej bulionem, zagotuj, dodaj przesmażoną cebulę, gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie i zaczną sięrozpadać. Całość zmiksuj, dopraw do smaku solą,pieprzem, gałką i kolendrą.