Krem z marchwi

Składniki
-
- 1 szt. cebuli
- 2 łyżki masła
- 6 szt. (75 dag) marchwi
- 2 szt. ziamniaków
- 1 szt. pietruszki
- selera
- 1 .5 l bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- mielona kolendra
- sól i pieprz
Nie używamy mięsa – więc bulio zrobiłam na samych warzywach z liściem laurowym. zielem itd.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na maśle. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler – umyj, obierz, oplucz, pokrój w kostkę. Zalej bulionem, zagotuj, dodaj przesmażoną cebulę, gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie i zaczną sięrozpadać. Całość zmiksuj, dopraw do smaku solą,pieprzem, gałką i kolendrą.