Tarta orzechowo-kawowa bez pieczenia

Składniki
-
SPÓD
- 400 g herbatników
- 1 ,5 szt. gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła
- zmielonych orzechów laskowych
-
GÓRA
- 350 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremowej, np. Łaciate
- 2 łyżki zmielonej kawy
Herbatniki kruszymy (ważne NIE NA GŁADKI PYŁ). W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Mielimy orzechy i dodajemy je do herbatników. Następnie zalewamy je rozpuszczonym masłem z czekoladą. Dokładnie mieszamy i rozkładamy na tortownicy – formułując brzegi. Wkładamy do lodówki.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i znów miksujemy. Dodajemy 2 łyżki kawy i mieszamy. Przekładamy na ostudzony spód. Wkladamy do lodówki na min. 2h. Dekorujemy startą gorzką czekoladą i orzechami.
To totalny food porn wśród ciast i chyba jedno z lepszych jakie udało mi się popełnić. Nie jest fit as fuck, ale mogłoby być gorzej! MNIAM!