Fit obiad – łosoś, batat i burak
Pomysł na fit obiad lub kolację? Ma być smacznie, pożywnie, zdrowo i do tego wszystko totalnie bez glutenu? Proszę bardzo!
Na stole pieczony łosoś z batatem i burakiem podany na rukoli. W dbałości o niski indeks glikemiczny, całe danie (prócz rukoli) będzie pieczone.
Produkty potrzebne na dania fit dla dwojga:
– 250g łososia,
– 2 bataty,
– 2 średniej wielkości buraki,
– pół papryki
– rukola,
– przyprawy.
Oh, danie jest absolutnie banalne w przygotowaniu. Przypraw łososia (przyprawa do ryby, przyprawa cytrynowa do łososia). Na kawałku folii alumioniowej rozprowadź łyżeczkę oliwy z oliwek i zawiń przyprawionego łososia. Włącz piekarnik (niech się już nagrzewa na 200 st.). Buraki i bataty obierz ze skórki i pokrój w plastry (buraka w cieńsze plastry). Przekrój paprykę i dodaj do reszty. Przypraw odrobiną soli i pieprzu (ewentualnie ziół). Wszystko razem wstaw do piekarnika. Łosoś potrzebuje 20-max 30 minut. Warzywa trochę więcej 30-40.
Kiedy wszystko się zapieka, ty w tym czasie możesz obejrzeć serial, poczytać książkę lub wypiłować paznokcie 😉 Po około 30 minutach wszystko jest gotowe, pachnące i zdrowe. Ułóż warzywa na rukoli i obiad fit lub kolacja jak malowana. Smacznego!