Jajecznica ze szpinakiem

2016
22/03

Część z was już wie, że od czasu poznania Jakuba Mauricza, moje wyobrażenie dotyczące wielu aspektów diety uległo zmianie. Od tamtej pory zmieniłam także swój system śniadań. Teraz najczęściej (choć nie zawsze) stawiam na śniadania tłuszczowe. Tak, tak – i bardzo sobie ten system chwalę. Ponieważ jednym z filarów moich śniadań jest jajecznica na boczku, a nie zawsze mam na nią ochotę, czasami sobie urozmaicam życie.

Ostatnio gościłam we Wrocławiu, gdzie moje koleżanka Kasia Kwaśniewicz uraczyła mnie świetnym przepisem na jajecznicę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Doskonała sprawa!

Oto moja wersja. Szpinak na zdjęciu jest mrożony, bo akurat nie miałam świeżego, ale polecam wam zdecydowanie wersję baby plus odrobinę bazylii.

Jajecznica ze szpinakiem – przepis

Składniki

  • jajka (mam zamawiane ze wsi. Słuchajcie, prawdziwe jajka ze wsi po prostu są innym bytem i nawet nie można porównywać ich do sklepowych);
  • szpinak (najlepiej świeży);
  • kilka suszonych pomidorów;
  • masełko klarowane;
  • kiełki rzodkiewki.

Przepis

Wrzuć na patelnię dosłownie pół łyżeczki masła klarowanego i dodaj posiekane pomidorki, następnie dodaj szpinak i chwilę podsmaż całość. Dodaj jajka i ogarnij z tego jajecznicę (nie powinna być za sucha). Talerzyk udekoruj kiełkami i zjedź je ze smakiem razem z jajecznicą.

Jajecznica ze szpinakiem – składniki

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *