Prosty przepis na lasagne w papryce
MasterChef Bigos powraca! I to w wielkim stylu. Mam dla was sporo nowych przepisów, a zacznę od tego, który ostatnio na imprezie urodzinowej męża mega zrobił prawdziwą furorę. Nieskromnie rzeknę, że po spróbowaniu swego dzieła, zrozumiałam czemu.
Oto prosty przepis na lasagne w papryce w wersji fit.
Po pizzy z kalafiora, z pewnością będziecie i tym zachwyceni. Zwłaszcza, że trudno to zepsuć 😉
Lasagne w papryce w wersji fit
Składniki:
– papryki (w każdej będzie mała lasagne),
– mięso mielone wołowe,
– 1 cebula,
– kilka ząbków czosnku,
– pieczarki,
– 1 mała cukinia,
– serek ricotta,
– świeża bazylia,
– ser grana padano,
– 2 jajka,
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– makaron do lasagne.
Sposób przygotowania lasagne w papryce
1. Najpierw myjecie paprykę i obcinacie jej „główkę” :), pozbywacie się także wnętrzności! I dajecie na 20 min do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (same papryki).
2. W między czasie na patelnię dajecie 2 łyżki oliwy, a następnie dorzucacie posiekaną drobno cebulkę i czosnek (aż się zarumienią).
3. Dorzucacie na patelnię mięso i doprawiacie solą i pieprzem.
4. Ja na drugiej patelni wrzuciłam posiekane pieczarki i cukinię (robiłam wersję dla tych, którzy nie jedzą mięsa), ale z powodzeniem można dodać te składniki także do mięsa 🙂
5. Do miseczki (to już oddzielna akcja) wrzucacie serek ricotta, 2 całe jajka, starty ser żółty i posiekane liście bazylii. Mieszacie to ze sobą i odstawiacie na moment.
6. W garnku gotujecie dosłownie 3-4 kawałki makaronu od lasagne (nie potrzebujecie tego dużo).
7. Kiedy wszystko jest już gotowe nakładacie do papryki mięso, przekładacie kawałkiem małym makaronu, następne nakładacie kolejną warstwę serka ricotta, znów kawałek makaronu i tak, aż skończy się miejsce w papryce. Ostatnią warstwą ma być mięso. Posypujecie serkiem grana padano i znów wstawiacie do piekarnika – na 20 minut (180 stopni).
Jeśli marzy Ci się lasagne z warzywami, koniecznie spróbuj tego przepisu. Smacznego!