Omlet z awokado i miętą
Czasem zastanawiam się, czy nie wydać książki z przepisami na omlety! Serio – nic nie poradzę, że je uwielbiam i nie dopuszczam, by mi się znudziły. Mam dla was totalny food porn! Prawdziwą kulinarną petardę! Dziś rano popełniłam taki omlet. Zrobiłam go w sumie z tego, co miałam i wyszedł rewelacyjnie. To typ śniadania tłuszczowo-białkowego. Jest świetne dla osób, które mają nietolerancję glutenu lub są wegetarianami (nieczęsty ukłon z mojej strony, bo kocham mięso).
Składniki do omletu z awokado
– 2 jajka,
– łyżka masła klarowanego,
– 1/2 awokado,
– świeża mięta,
– 1/2 małej cebuli,
– plaster sera feta,
– 1/2 pomidora.
Sposób wykonania
W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulkę i gotową miksturę dajemy na patelnię (wcześniej rozpuszczamy tam masło klarowane). W międzyczasie połówkę dojrzałego awokado wrzucamy do drugiej miseczki, kroimy pomidora, siekamy miętę, i ser feta (nie mówię, że jest super fit, ale lubię go i w niewielkiej ilości fajnie podkręca smak). Mieszamy to. Kiedy omlet jest gotowy, dajemy nasze awokado z ekipą do środka.
Sprawdź także mój przepis na Omlet z jagodami i mietą!
Ja na końcu starłam jeszcze (dosłownie szczyptę sera grana padano – bo też go uwielbiam). Poezja smaku – mówię wam!