Omlet z warzywami
Wrzucam wam kolejną inspirację na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Mamy już prawie lato, a w związku z tym pełniuśkie stragany warzyw. Wykorzystajcie to koniecznie, żeby doładować się trochę witaminami! Omlet z warzywami jest kolejną moją wariacją na ten temat i jest przepyszny.
Dobra wiadomość jest taka, że ów omlet trudno spieprzyć, nawet facetom! Zatem do dzieła!
Omlet z warzywami – składniki
- 3 jajka;
- szczypta soli i pieprzu;
- 1/2 pomidora malinowego;
- 2 rzodkiewki;
- świeży szpinak;
- pieczarki;
- cebulka;
- papryka;
- szczypiorek;
- 1/2 awodado
- nasiona chia;
- sałata
Jak zrobić omlet z warzywami?
Jak widzicie warzyw tu dość dużo, ale dzięki temu danie osiąga „to coś”. Najpierw wrzuciłam kilka pieczarek, cebulki skrojonej w kostkę i świeżego szpinaku na patelnię i dolałam 1/3 szklanki wody. Doprawiłam solą i pieprzem. Po dosłownie kilku minutach (jak pieczarki i szpinak się trochę podduszą) zdjęłam je z patelni i odłożyłam do miseczki. Następnie rozbełtałam 3 jajka i też je doprawiłam i wlałam na patelnię, gdzie uprzednio roztopiłam łyżkę masła klarowanego. W międzyczasie skroiłam warzywa.
Zobacz także: Pizza z kalafiora
Nie musicie przekręcać omleta na drugą stronę, wystarczy zmniejszyć ogień i poczekać, aż jajka się ogarną pod przykrywką. Potem przełożyłam omlet na talerz i dodałam warzywka. Obok zrobiłam tzw. 'garni’ z sałaty i połówki awokado i posypałam je nasionami chia.
No polecam jak nic!