Sałatka z krewetkami na ostro
Nie wiem, czy lubicie ostre potrawy, ale ja bardzo! Jeszcze bardziej lubię krewetki, stąd powstał mega przepis na sałatkę z krewetkami, ale równie dobrze zamiast sałatki można pocisnąć krewetkę z makaronem na przykład sojowym.
Mój ból polega na tym, że nie miałam świeżych krewetek, a mrożone zawsze są mrożone, ale odrobina cebulki i czosnku wraz z masełkiem załatwiają sprawę. Możecie zjeść na kolację albo obiad – as you wish!
Sałatka z krewetkami – składniki
– krewetki (no najlepiej świeże, ale wiadomo nie zawsze się da);
– sałata lodowa,
– rukola,
– 1/2 czerwonej cebuli,
– 5 ząbków czosnku,
– łyżka masełka,
– 1/2 czerwonej papryki,
– odrobina startego sera Grana Padano,
– oliwki (najlepiej czarne, ja akurat miałam na stanie zielone),
– 4 małe pomidorki,
– szczypta (!) papryczek chilli,
– łyżeczka ziaren słonecznika,
– łyżka oliwy z oliwek.
Sałatka z krewetkami na ostro – przepis
- Na patelni rozpuszczamy masełko i wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek (aż się zeszklą).
- Następnie dorzucamy krewetki i przyprawiamy je solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą papryczek chilli.
- Smażymy wszystko na małym ogniu około 5 minut, a między czasie przygotowujemy sałatkę lodową i wraz z rukolą wrzucamy do miski.
- Na patelnię dorzucamy skrojoną w kostkę czerwoną paprykę, oliwki, odrobinę rukoli oraz ziarna słonecznika.
- I znów zostawiamy na kolejne 5 minut.
- Kiedy wszystko jest już gotowe, najpierw polewamy sałatę łyżką oliwy z oliwek, a następnie dorzucamy krewetki z całą resztą i mieszamy.
Zobacz także: Omlet z warzywami
Przekładamy na talerzyk i posypujemy serem Grana Padano. Polecam to danie z całego serca!
Super jest ta sałatka ❤