Pizza z kalafiora

Choć słowo kalafior jest jednym z najbardziej chamskich słów w języku polskim, pizza ze spodem z niego jest sztosem jakich mało. Danie totalnie Low Carb, a przyrzekam wam, że wyjątkowo smaczne. Mało tego – smakowało mi nawet bardziej niż tradycyjna pizza. A ponieważ teraz muszę unikać węglowodanów, chyba stanie się jednym z moich numerów popisowych!

Do rzeczy!

Potrzebne składniki na ciasto
*2 pizze z kalafiora:

– 2 średniej wielkości kalafiory,
– 20 dag sera żółtego,
– 2 jajka,
– bazylia i oregano

Składniki na pizzę:
– pepperoni lub szynka włoska (ja wybrałam jedno i drugie),
– koncentrat pomidorowy,
– rukola,
– ser grana padano do posypania,
– pieczarki.

Pizza z kalafiora – sposób przygotowania:

Kwiaty kalafiora kroimy na małe części. Rozdrabniamy w blenderze (ja mam taką specjalną część z ostrzami do blendera). W garnku gotowujemy wodę i solimy. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Następnie przerzucamy go do sitka i odcedzamy. Później przekładamy na szmatkę i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody. Rob się z tego taka papka do której dodajemy całe jajka, starty ser i przyprawy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę (ja użyłam takich dwóch okrągłych tortowych) smarujemy oliwą. i nakładamy nasze kalafiorowe ciasto.

Pieczemy około 20 minut, a potem dokładamy składniki na wierzch i pieczemy jeszcze około 8 minut. Ser i rukolę dodajcie na końcu po wyjęciu pizzy z piekarnika.
Powiadam wam, że całość zajęła nam ok 45 minut i wyszło tak bardzo dobrze, że musicie to sami wypróbować!

20171105_190714

Autor postu
Katarzyna Bigos