Jajecznica z parmezanem i pomidorami
Wrzucam Wam kolejną inspirację śniadaniową. To, że jestem fanką tłuszczowych posiłków na początku dnia to już wiecie. Nie będę was uczyła tego jak robić jajecznicę, ale za to podsunę wam świetny pomysł na urozmaicenie jej. Wyszło mega pyszne! Jak ogarnąć zatem jajecznicę z parmezanem i pomidorami?
Jajecznica z parmezanem – składniki
Oto najważniejsze składniki do tej smakowitej jajecznicy:
– 3 jajka (ja mam takie wiejskie i powiem wam, że zmieniają one wszystko);
– rukola,
– 3 pomidorki;
– cebula czerwona,
– 2 plastry szynki (też swojską polecam),
– 1/4 awokado,
– parmezan,
– masło klarowane.
Sposób przyrządzenia
Na patelni rozpuszczam masełko klarowane (1 łyżka), a następnie dorzucam na 2 minuty pokrojoną w kostkę szynkę. W tym czasie kroję pomidory w kostkę. To samo robię z cebulką i polewam łyżeczką oliwy i dodaje świeżej rukoli. Po 2 minutach dodaje jajka i robię jajecznicę. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, dodaję rukoli także do jajek.
Zobacz także mój inny przepis: Jajecznica ze szpinakiem
Kiedy jajecznica jest gotowa, przekładam ją na talerzyk i posypuje odrobiną (!) startego parmezanu. Na końcu awokado (Nie za dużo! Śniadanie i tak zawiera już trochę tłuszczy). I voila!