Jajecznica z parmezanem i pomidorami

2016
21/09

Wrzucam Wam kolejną inspirację śniadaniową. To, że jestem fanką tłuszczowych posiłków na początku dnia to już wiecie. Nie będę was uczyła tego jak robić jajecznicę, ale za to podsunę wam świetny pomysł na urozmaicenie jej. Wyszło mega pyszne! Jak ogarnąć zatem jajecznicę z parmezanem i pomidorami?

Jajecznica z parmezanem – składniki

Oto najważniejsze składniki do tej smakowitej jajecznicy:

– 3 jajka (ja mam takie wiejskie i powiem wam, że zmieniają one wszystko);
– rukola,
– 3 pomidorki;
– cebula czerwona,
– 2 plastry szynki (też swojską polecam),
– 1/4 awokado,
– parmezan,
– masło klarowane.

Sposób przyrządzenia

Na patelni rozpuszczam masełko klarowane (1 łyżka), a następnie dorzucam na 2 minuty pokrojoną w kostkę szynkę. W tym czasie kroję pomidory w kostkę. To samo robię z cebulką i polewam łyżeczką oliwy i dodaje świeżej rukoli. Po 2 minutach dodaje jajka i robię jajecznicę. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, dodaję rukoli także do jajek.

Zobacz także mój inny przepis: Jajecznica ze szpinakiem

Kiedy jajecznica jest gotowa, przekładam ją na talerzyk i posypuje odrobiną (!) startego parmezanu. Na końcu awokado (Nie za dużo! Śniadanie i tak zawiera już trochę tłuszczy). I voila!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *